maanantai 14. marraskuuta 2011

FAQ Fimo / Cernit massa

Kun niin moni on ruvennut kyselemään minulta tästä massasta niin päätin nyt tehdä sitten postauksen ja kertoa mitä minä itse tiedän tästä.

Mitä eroa on Fimolla ja Cernitillä?

Noh, näin ensimmäiseksi näillä on eri valmistajat. Fimon tekee Staedtler (jokaisella varmaan on esim. Staedtlerin kyniä?) ja Cernitin tekee Hanart.

Fimo soft on on nimensä mukaisesti pehmeää ja itse tykkään käyttää tätä. Ei tarvitse lämmitellä käsissään kauaa, on melkein heti työstettävää. Fimolla on myös "Fimo classic" joka on kovempaa, tietääkseni. (en ole käyttänyt) Sekä "Fimo effect" jossa on efektejä esim. kimalletta, läpinäkyvää, pimeässä hohtavaa.

Cernit on kovempaa ja sitä joutuu lämmittelemään käsissä kauemmin. Cernitistä löytyy näitä kimalle/läpinäkyvä/pimeässä hohtavaa myös, mutta en ole niitä pahemmin käyttänyt.

Voiko Fimoa ja Cernittä yhdistää?

Kyllä. Minä ainakin olen yhdistänyt eikä mitään kummallista ole tapahtunut.

Mistä ostat massaa?


Turusta, askartelupuoti Presentosta. Se on Finnkinon vieressä. Siellä on hyvä valikoima ja maksaa 2,60€/kpl
Netistä voi myös ostaa esimerkiksi Sinellistä sekä Slöjd Detaljerista. Tiimarista voi myös ostaa Cernit massaa.

Millä massan saa kiiltäväksi?

Fimolla on oma erittäin pieni lakka purkki, olen sitä koittanut ja on ollut ihan ok. Suosittelen ihan ostamaan ja kokeilemaan kaikkea eri lakkoja ym. Jos olet löytäny jonkin sopivan, niin kerro toki.

Miten sormenjäljet saa pois massasta?


Käyttämällä kumihanskoja työskennellessä tai sitten pitämällä työtä hetki kylmän veden alla (en ole itse koittanut, mutta lukenut netistä)

Lämmittelin massaa liian kauan ja nyt se on liian pehmeää ja vaikeaa työstää, mitä teen?


Pistä se hetkeksi jääkaappiin viilenemään.

Mitä tapahtuu jos työ on liian vähän aikaa uunissa?

En ole kokeillut, mutta arvatenkin se ei ole kovettunut tarpeeksi ja osat voivat irrota helposti.

Entä jos se on liian kauan?


En ole myöskään kokeillut, enkä suosittele kokeilemaankaan. Työ voi varmaankin kärvähtää, ja voi ehkäpä jotain "myrkky kaasua" tulla jota ei ole hyvä hengittää. Käytä aina ajastinta, kun laitat työsi uuniin, ettei vaan unohdu!

Valkoiseen massaan tarttuu lika ym. mitä teen?


Ennen työsi aloittamista kannattaa pyyhkäistä alusta missä työskentelet. Jos käytät esim. mustaa massaa ensiksi, sitten valkoista on selvää, että valkoiseen tarttuu mustaa, tämän välttämiseksi käsittele ensin valkoista tai sitten pese kätesi hyvin mustan jälkeen. Kun peset kätesi älä käytä pyyhettä, koska siitä lähtee aina nukkaa, karvaa ym. Odota, että kätesi on vain kuivuneet.
Ilmassa on aina vähemmän tai enemmän pölyä, joten on melkeinpä mahdotonta saada valkoinen sellaiseksi, että siinä ei olisi mitään likaa ym.

Mistä löydän ohjeita miten tehdä esim. muffinssi?


Netti on ohjeita pullollaan. Youtube on hyvä paikka, sinne kun pistää hakusanaksi vaikka "Fimo tutorial" niin varmasti löytyy vaikka mitä. Suosittelen hakemaan englanniksi. Minulta voi myös pyytää tekemään jonkun tutoriaalin, jos et vaikka englantia osaa.

Mistä löytyy muotteja?


Muottina voit käyttää melkeimpä mitä vaan. Kaupassa on piparkakkumuotteja, niitä voi käyttää, tai jos vaikka napissa on ihana kuvio jonka haluaisit johonkin koruun, niin ei muutakun painamaan se massaan. Sinellin sivulta löytyy myös muotteja. Itse olen ostanut muottini Etsy sivulta. eBaystakin saattaa löytyä jotain.

Korutarvikkeita tarvitaan myös, jos haluaa koruja tehdä, mistä löydän niitä?


Askartelukaupoistahan niitä löytyy. Tiimarin valikoimaa en ole katsonut, mutta kai sielläkin luulisi olevan. eBay/Etsy on tässä myös hyvä.

Mitä kaikkea korutarvikkeita tarvitsen?


Riippuu vähän mitä meinaat tehdä. Sormuspohjia, korupiikkejä, välirenkaita, korviskoukkuja, ketjua, korulukkoja.. ym.

Työstäni ei tule mitään, en osaa!

Ei sitä turhaan sanota, että harjoitus tekee mestarin. En minäkään mikään mestari ollut aloittaessani. Enkä ole vieläkään, aina sitä kehittyy paremmaksi. Joten ei muutakun harjoittelemaan! :)

Kysymykseni ei ollut tässä!


No kysy ja vastaan siihen jos osaan! Lisään sen sitten tähän listaan.

MUISTATHAN,

että jos käytät esim. keittiöveistä, piparkakkumuottia tms. massan leikkaamiseen, muotoilemiseen ym. SITÄ EI SAA KÄYTTÄÄ ENÄÄN MUUTAKUIN MASSAN TYÖSKENTELYYN!


että luet käyttöohjeen!


että tarkistat kuinka kauan ja missä asteessa massa paistetaan! (30min 110 C)28 kommenttia:

 1. Minä osaan kertoa mitä massalle tapahtuu ainakin liian kuumassa uunissa, ja veikkaan että sama tapahtuu liian pitkään paistaessa.
  Vaikka olen noiden massojen kanssa pyörinyt enemmän ja vähemmän, onnistuin ajatuksissani sotkemaan fimon ja kutistemuovin paistoasteet...
  n. 5 min 175- asteisessa uunissa sai aikaan sen, että uuni oli täynnä mustaa käryä ja haju ei meinannut tuulettamisesta huolimatta hävitä. Palohälytin sentään ei ruvennut huutamaan, se olisi tuosta puuttunut :D
  Uunista ulos tuli vaaleanruskeaksi muuttunut ex-valkoinen sekä suoraan sanottuna palaneelle pas*alle näyttänyt punainen glitterefekti. Muotoaan ei tuo valkoinen ollut muuttanut, mutta punainen oli pinnaltaan samanlainen kuin olisi kuplinut uunissa. Tiedä vaikka olisikin..
  Mutta tosiaan, en suosittele kokeilemaan :D Hauskintahan tässäkin oli, että seuraavana päivänä kun olin paistelemassa fimojani, veinasin toistaa saman episodin. Miten niin lyhyt muisti :D

  VastaaPoista
 2. Sulle on haaste mun blogissa. :o)

  VastaaPoista
 3. Samalla asialla kuin Desthea ;D Haastetta pukkaa... :D

  VastaaPoista
 4. Mistä tilasit/sait/ostit niitä fimo muotteja jossa lukee esim "cookie" vastaa pliiiss<3

  VastaaPoista
 5. Rosa: Lue kohta "Mistä löytyy muotteja"

  VastaaPoista
 6. Ostin fimon lisäksi cernittiä ja olen tässä pohtinut, että missä asteessa kannattaisi paistaa fimon ja cernitin sekoitus ..? kun toisessa aste on 130 ja toisessa 110.
  -anna

  VastaaPoista
 7. annna: Itse olen Cernittiä paistanut ihan siinä 110 asteessa. :)

  VastaaPoista
 8. miten saat tuosta fimosta tollasta pursotetun näköistä mössöä? esim cupcake tai häätelökorua jos tekis ? en oo viel hirveesti perehtyny fimoon mut jotain olen testaillu jos voit vastata mulle mun sähköpostiin ois kiva
  eekku80@netti.fi

  VastaaPoista
 9. Cernittihän on ainaki myrkyllistä, miten sitä ilkiää paistaa kotiuunissa, jos työkalujakaan ei saa enää käyttää elintarvikkeitten kanssa?

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: Missään ei ole lukenut virallisesti ettei saisi käyttää, tuo on henkilökohtainen neuvoni. Itse en todellakaan käyttäisi veistä tms työkalua elintarvikkeiden kanssa, jota olen jo käyttänyt massan kanssa.
  Ja miksi ihmeessä joku käyttäisi samoja työkaluja elintarvikkeisiin ja massaan?
  Senpä takia massoissa on ohjeet joita noudatetaan, että niitä voi paistaa kotiuunissa.

  VastaaPoista
 11. Ostin cernit massaa eilen ja nyt oon sitä käsissä lämmitelly ja venytelly mut se ei pehmene ollenkaan olisko vinkkejä miten massasta sais joustavampaa ja muotoiltavampaa oon lukenu et 5min käsissä lämmittystä nii ois jo muotoiltavaa mut ei , on menny jotai puol tuntii ja must tuntuu et se kovettuu vaa enemmän ja enemmän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä aika oudolta... Jos sulla on oikeen iso kasa sitä mitä yrität pehmentää, niin se on aika haasteellista. Koita vaikka pieniä nokareita kerrallaan (tyyliin sokeripalan kokosia) lämmittää, ja sitten ku oot lämmittäny käsissäs tarpeeks sun työhön, niin yhdistä nokareet.

   Jos oot koittanu lämmittää pieniä eriä, eikä ne pehmene, niin siinä tapauksessa kävisin palauttamassa massan sinne mistä oot sen ostanu. Ei se kuulu olla ihan mahdotonta pehmentää.

   Siinä massa paketissa on voinu esim. olla joku pieni reikä, ja se on jo kaupassa kuivunu ihan kovaksi, semmonenki mahollisuus voi olla?

   Poista
  2. Yksi pieni huomautus: cernit, fimo, ja ihan mikä tahansa polymeerimassa EI KOVETU ilmassa.

   Poista
 12. Fimoa saa Turussa nykyään myös Punaisesta Kivestä, joka on Kauppiaskadulla. Hinta taisi olla 2,45.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, siistii! Kiitti paljon tiedosta! Taidankin ruveta sieltä ostamaan sitten! 8-)

   Poista
 13. Tähän sun blogiin ois kiva joku "etsi" palkki? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla ihan ylhäällä vasemmalla on tuo haku, siinä Bloggerin logon vieressä.

   Poista
 14. Mä ostin just pari päivää sitten cernit massa ja heti ku avasin sen pussin ja aattelin ottaa pienen palan lämmitettäväks, niin se katkes ja murskaantu :(

  VastaaPoista
 15. Eri merkkisiä massojahan ei oikeasti saisi yhdistää.

  Massan tuoreutta voi ostaessa testata paketin kulmasta, sen kuuluu olla pehmeää. Väärin säilytetty massa voi olla niin kovaa ja "kuivunutta" että se murenee käsiin. Sitä on vaikeampi työstää, eikä se valmiinakaan kestä yhtä hyvin kuin tuore.

  Sormenjälkiä voi hioa pois erittäin hiebolla vesihiomapaperilla.

  VastaaPoista
 16. Minulle kävi niin huonosti, että laitoin fimomassat 210 asteiseen uuniin ja ne oli siellä vielä 25min. järkyttävä käry ja täysin mustat työt ;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. :( tekevälle voi välillä sattua!

   Poista
  2. Voi ei. :( tekevälle voi välillä sattua!

   Poista
 17. Tein eilen saman kuin viimeksi kirjoittanut anonyymi. Mitenköhän kauan menee, että se hirveä haju lähtee pois uunista?! Olen tuulettanut koko asunnon ja laitoin tänään tyhjän uunin max.lämpötilalle tunniksi, pidin vielä luukkuakin auki, mutta haju on ja pysyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan auta muutakun tuulettaa ja ehkä pestä uuni, jos se siitä sit lähtis :)

   Poista
 18. Voiko Fimo massan paistaa uunissa näissä silikoni muoteissa ja orroittaa niistä sitten paiston jälkeen jäähdyttyään? Mietin siksi että pysyisikö tällöin paremmin muodossaan muotista itroitettaessa vai onko muita keinoja?

  VastaaPoista
 19. Voiko Fimo massan paistaa uunissa näissä silikoni muoteissa ja orroittaa niistä sitten paiston jälkeen jäähdyttyään? Mietin siksi että pysyisikö tällöin paremmin muodossaan muotista itroitettaessa vai onko muita keinoja?

  VastaaPoista